2012. december 1., szombat

Street View Budapesten - megszavazták!

Egyértelmű igennel szavazott a Fővárosi Közgyűlés a Google Street View szolgáltatás engedélyezését illetően.

A szavazás 29 igennel és tartózkodás vagy nemleges szavazat nélkül egyértelműen alátámasztotta várakozásainkat.


Korábbi próbálkozások

A Google már 2009 májusában próbálta Budapestet is bevenni a Street View-ba, ami egy olyan szolgáltatás, ami az utcai nézetet teszi lehetővé a Google Maps térképeken. Akkoriban az általános adatvédelmi szabályok ezt nem engedték, így hamar a kamerával felszerelt autók nem sokáig gyűjtöttek képeket Magyarországon.



Most viszont Jóri András, magyar adatvédelmi biztos sem zárkózik el feltétlenül attól, hogy a Google lefényképezze és térképen megjelenítse az itthon készült panorámaképeket – feltéve, hogy a cég aláveti magát a hivatal által állított követelményeknek.





Szigorú szabályok Magyarországon
A probléma főként az, hogy a Google anonimizálás előtt viszi fel a képeket a rendszerbe, így látszanak pl. az emberek arcai vagy az autók rendszámai. Ezek csak utólagosan lesznek elhomályosítva az utcaszintű fotókon.
Az adatvédelmi biztos irodája ezzel együtt megerősítette, hogy a Google képviselői tárgyalásban állnak Jóri Andrással arról, hogyan lehetne megvalósítani Magyarországon a Street View-t úgy, hogy az ne ütközzön az itteni adatvédelmi szabályokba, amelyek az amerikaiaknál jóval szigorúbban védik a személyes adatokat. 


A Google egyelőre nem reagált a főváros döntésére, így nem tudni, mikor indulnak el fényképezni az autói, és mikor kerülnek be a budapesti utcaképek a Google Mapsbe.


Magyarországon a környező országok között utoljára indulhat el a Street View szolgáltatás, Budapest ezzel egy 3000 városból álló klubba kerül be. A Street View autói 44 országban összesen több mint 8 millió kilométert tettek meg és fényképeztek végig a szolgáltatás 2007-es startja óta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése